Opinie o Nas
  • Your Natural Side czarny bez nierafinowany 10 ml

Your Natural Side czarny bez nierafinowany 10 ml

  • 100%naturalny olej
Koszt od
17,99 zł
/ szt.

Olej z Czarnego Bzu nierafinowany
Olej z czarnego bzu jest idealny do pielęgnacji suchych i popękanych rąk, łokci, pięt oraz łuszczącej się skóry. Działa przeciwstarzeniowo i nawilżająco. Bezpieczny dla skóry okolic oczu oraz skłonnej do powstawania zaskórników.

Idealny do pielęgnacji: 

cery suchej, łuszczącej się
wrażliwej, atopowej
dojrzałej, wymagającej ujędrnienia
tłustej, ze skłonnością do zaskórników
Działanie:

nawilżające
przeciwstarzeniowe
kojące
łagodzące
Czarny Bez (Sambucus Nigra) bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie linolowy i linolenowy, a także tokoferole, zapobiega nadmiernej utracie wody, utrzymując właściwy stopień nawilżenia włosów oraz warstwy rogowej skóry. Bardzo dobrze natłuszczają skórę najbardziej przesuszonych partii ciała. Jest idealny do pielęgnacji popękanych rąk, łokci i pięt. Dodatkowo zwiększa przepuszczalność naskórka. Odżywia i regeneruje suche włosy. Działa kojąco na cerę zanieczyszczoną, zapobiegając powstawaniu zaskórników i czopowaniu ujść gruczołów łojowych. Odpowiedni do pielęgnacji skóry problemowej. Łagodzi podrażnienia wywołane m. in. promieniami słonecznymi i radioterapią. Przyspiesza regenerację skóry atopowej, łojotokowej, a także objętej trądzikiem.

Stosowanie:

jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie
Specyfikacja produktu:

Nazwa surowca wg. INCI: Sambucus Nigra Seed Oil (Olej z pestek czarnego bzu nierafinowany 100%)
Kraj pochodzenia: Polska
Postać: płynny olej o charakterystycznym zapachu i bursztynowym kolorze
Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje
Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia
Dostępne opakowania:

10ml butelka z pipetą
50ml butelka z nakrętką
Ciekawostki:

Olej powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion bzu czarnego (Sambucus Nigra)
Bez czarny, to krzew osiągający wysokość do 10 m. Posiada drobne, białe promieniste kwiaty oraz fioletowo-czarne owoce o kulistym kształcie, we wnętrzu których znajdują się jajowate nasiona
Gatunek ten jest pospolity na terenie całej Polski. Pierwotnie pochodzi z terenów Europy, będących pod wpływem klimatu oceanicznego i suboceanicznego oraz zachodniej części basenu Morza Śródziemnego
Znany pod wieloma nazwami: dziki bez, bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina, hyczka, hyćka
Gałązki, liście i owoce wydzielają nieprzyjemny, a kwiaty odurzający zapach
Wszystkie części rośliny zawierają w różnej ilości trujący glikozyd sambunigrynę, mimo to, znane jest szerokie zastosowanie tej rośliny w lecznictwie np. przeziębień, chorób reumatycznych i neurologicznych
Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jednak z dojrzałych owoców można robić przetwory, a także susze
Dawniej sok z owoców czarnego bzu wykorzystywano do farbowania brwi i rzęs, podbarwiania win oraz farbowania jedwabiu na kolor oliwkowy

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel