Opinie o Nas
  • Your Natural Side Olej z Tamanu nierafinowany

Your Natural Side Olej z Tamanu nierafinowany

  • 100%naturalny olej
Koszt od
17,99 zł
/ szt.

Olej Tamanu nierafinowany Organic
Olej tamanu posiada unikalne właściwości oczyszczające i łagodzące. Wspomaga gojenie zmian trądzikowych i ugryzień owadów. Polecany w profilaktyce grzybic, skóry naczynkowej i rozstępów. Nie stosować na wrażliwą skórę okolic oczu.

Idealny do pielęgnacji: 

skóry problemowej
o nierównomiernym kolorycie
zanieczyszczonej
dojrzałej z oznakami starzenia
wymagającej ujędrnienia
odwodnionej i podrażnionej
Działanie:

łagodzące
oczyszczające
przeciwstarzeniowe
nawilżające
wyrównujące koloryt skóry
Tamanu (Calophyllum Inophyllum) bogaty jest w dwa główne składniki aktywne: kwas kalofillowy oraz kallofilloidyna, które działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz przeciwreumatycznie, pobudzając regenerację tkanek. Leczy przewlekłe stany zapalne, trudno gojące się oparzenia, owrzodzenia, wypryski, dermatozy oraz grzybicę skóry. Łagodzi ukąszenia owadów, przyspiesza gojenie skaleczeń, niweluje blizny, przebarwienia a także rozstępy. Zalecany do leczenia chorób włosów i skóry owłosionej (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie). Wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz pomaga zwalczyć wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry. Stosowany regularnie wygładza istniejące zmarszczki i wyraźnie poprawia elastyczność skóry. Doskonale nawilża.

Stosowanie:

jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie
jako odżywka do rzęs i brwi – rozprowadź olej na całej długości rzęs oraz brwi dla ich wzmocnienia i regeneracji oraz pobudzenia wzrostu
Specyfikacja produktu:

Nazwa surowca wg. INCI: Calophyllum Inophyllum Seed Oil; (Olej tamanu nierafionwany)
Kraj pochodzenia: Madagaskar
Postać: gęsty olej o charakterystycznym korzennym zapachu
Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje
Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia
Surowiec użyty do produkcji posiada Certyfikat Soil Association Organic
Dostępne opakowania:

10ml butelka z pipetą
30ml butelka z nakrętką
Ciekawostki:

Olej tamanu (kamani) uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion owoców drzewa Tamanu (Calophyllum Inophyllum), pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej
Drzewo to (nazywane gumiakiem), kwitnie dwa razy w roku i wydaje owoce koloru zielonego, które w smaku przypominają jabłko
Wewnątrz owocu ukryte jest nasiono, które suszy się przez co najmniej 2 miesiące przed procesem wytłaczania z niego oleju
Do wyprodukowania 1 kg zimno tłoczonego oleju tamanu potrzebne jest aż 20 kg owoców, co między innymi wpływa na wysoką cenę tego oleju
Ze względu na działanie odpowiadające właściwościom leków steroidowych, olej tamanu był wykorzystywany tradycyjnie do leczenia reumatyzmu i trądu (zewnętrznie i w postaci domięśniowych zastrzyków)
Przeprowadzone w 2001r. przez firmę BioScience Laboratories badania wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów, potwierdziły gojące i regeneracyjne właściwości tego oleju

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel